fbpx

Ce este identitatea de brand?

Identitatea mărcii reprezintă elementele vizibile ale unei mărci, cum ar fi culoarea, designul și logo-ul , care identifică și distinge marca în mintea consumatorilor. Identitatea mărcii este diferită de imaginea mărcii .

Prima corespunde intenției din spatele branding-ului și modului în care o companie face următoarele – totul pentru a cultiva o anumită imagine în mintea consumatorilor:

  • Își alege numele
  • Își proiectează logo-ul
  • Folosește culori, forme și alte elemente vizuale în produsele și promoțiile sale
  • Creează limba în reclamele sale
  • Antrenează angajații să interacționeze cu clienții

Imaginea mărcii este rezultatul real al acestor eforturi, reușite sau nereușite. 

RECOMANDĂRI CHEIE

  • Identitatea mărcii reprezintă elementele vizibile ale unei mărci, cum ar fi culoarea, designul și logo-ul, care identifică și distinge marca în mintea consumatorilor.
  • Marketingul și mesajele consecvente duc la o identitate consecventă a mărcii și, prin urmare, la vânzări consistente.
  • Construirea unei imagini pozitive de marcă poate aduce vânzări consistente și poate face ca lansarea produselor să fie mai reușită.
  • Construirea unei imagini de brand pozitive și coerente necesită analiza companiei și a pieței acesteia și determinarea obiectivelor, clienților și mesajului companiei.
  • Rețelele de socializare sunt un motor puternic al conștientizării mărcii.

Înțelegerea identității mărcii

Identitatea mărcii este în multe feluri aspectul vizual (simbol sau ilustrație) al unei mărci. 

Gândiți-vă la „swoosh” Nike sau la mărul Apple – acestea sunt două cazuri în care identitatea unei mărci este conectată cu un simbol sau un aspect vizual. Construirea identității mărcii trebuie să aibă o imagine vizuală puternică pentru a lega marca. 

O identitate de brand este compusă din diferite elemente de branding. Când le puneți împreună, identitatea este în multe privințe mascota mărcii dvs. Este modul în care o companie se exprimă și se descrie din imaginile de pe materialele sale de marketing , culorile care reprezintă marca și modul în care o companie se comercializează pe rețelele sociale. O identitate de brand puternică întărește popularitatea și prezența unei companii pe o piață competitivă.

Dincolo de economisirea banilor companiei pentru promovare, un brand de succes poate fi unul dintre cele mai valoroase atuuri ale companiei. Valoarea mărcii este intangibilă, ceea ce face dificilă cuantificarea. Totuși, abordările comune iau în considerare costul pe care ar fi nevoie pentru a construi un brand similar, costul redevențelor  pentru  utilizarea numelui de marcă și fluxul de numerar al companiilor comparative fără marcă.

Nike,de exemplu, deține una dintre cele mai recunoscute logo-uri din lume, „swoosh”. Potrivit raportului Forbes „The 2020 World’s Most Powerful Brands”, marca Nike s-a clasat pe locul 13, cu o valoare estimată a mărcii de 39,1 miliarde de dolari, chiar dacă, într-o lume lipsită de percepția mărcii, eliminarea pantofilor și îmbrăcămintei Nike s-ar schimba. Marca de top pe lista din 2020 a fost Apple , cu o valoare estimată a mărcii de 241,2 miliarde de dolari.

Construirea identității mărcii

Pașii pe care ar trebui să ia o companie pentru a construi o identitate de marcă puternică, coerentă și consecventă vor varia, dar câteva puncte se aplică în general pentru majoritatea:

  1. Analizați compania și piața. O analiză SWOT completă care include întreaga firmă – o privire asupra punctelor forte, punctelor slabe, oportunităților și amenințărilor companiei – este o modalitate dovedită de a ajuta managerii să-și înțeleagă situația pentru a-și determina mai bine obiectivele și pașii necesari pentru a le atinge.
  2. Determinați obiectivele cheie ale afacerii. Identitatea mărcii ar trebui să ajute la îndeplinirea acestor obiective. De exemplu, dacă un producător auto urmărește o piață de lux de nișă, anunțurile sale ar trebui să fie create pentru a atrage această piață. Acestea ar trebui să apară pe canale și site-uri unde clienții potențiali sunt probabil să le vadă.
  3. Identificați clienții săi. Efectuarea de sondaje, convocarea focus-grupurilor și organizarea de interviuri unu-la-unu pot ajuta o companie să-și identifice grupul de consumatori.
  4. Determinați personalitatea și mesajul pe care dorește să-l comunice. O companie trebuie să creeze o percepție consecventă, mai degrabă decât să încerce să combine fiecare trăsătură pozitivă imaginabilă: utilitate, accesibilitate, calitate, nostalgie, modernitate, lux, flash, gust și clasă. Toate elementele mărcii, inclusiv copia, imaginile, aluziile culturale și schemele de culori, ar trebui să se alinieze și să transmită un mesaj coerent.

Construirea unei identități de marcă este un efort strategic multidisciplinar și fiecare element trebuie să susțină mesajul general și obiectivele de afaceri.

Istoria identității mărcii

Simbolurile naționale, religioase, breslelor și heraldice, pe care le-am putea vedea ca fiind analoge cu branding-ul modern, datează de milenii. Practica modernă datează de la revoluția industrială; cu toate acestea, când bunurile de uz casnic au început să fie produse în fabrici, producătorii aveau nevoie de o modalitate de a se diferenția de concurenți.

Astfel, aceste eforturi au evoluat de la un simplu branding vizual la reclame care includeau mascote, jingle-uri și alte tehnici de vânzare și marketing. Multe companii pretind că dețin cele mai vechi mărci comerciale: Twinings Tea, Stella Artois și Levi Strauss.

Consideratii speciale

Construirea unei identități de marcă este un efort strategic multidisciplinar și fiecare element trebuie să susțină mesajul general și obiectivele de afaceri. Poate include numele, logo-ul și designul unei companii; stilul și tonul copiei sale; aspectul și compoziția produselor sale; și, desigur, prezența sa în rețelele sociale.

Fondatorul Apple, Steve Jobs, a fost obsedat de detalii la fel de mici precum nuanța de gri de pe panourile de baie din magazinele Apple. Deși acest nivel de concentrare poate să nu fie necesar, anecdota arată că brandingul de succes al Apple rezultă din efortul intens, nu doar din noroc. Dar construirea identității mărcii nu este doar pentru ligile mari. Toate companiile, atât întreprinderile mici, cât și cele mijlocii, ar trebui să-și construiască o identitate de brand puternică.

De ce contează identitatea mărcii?

Identitatea mărcii contează, deoarece fără ea, clienții nu pot recunoaște cu ușurință o marcă. Un brand puternic poate ajuta la vânzarea unei companii consumatorilor.

Ce face o marcă bună?

Un brand bun are un focus clar, vizuale puternice, este familiarizat cu publicul țintă (familie versus publicul matur, de exemplu) și este ușor de recunoscut într-o mare de mărci similare.

Ce sunt mărcile celebre?

Nike, Mcdonald’s, Apple, Google, Disney și Amazon au unele dintre cele mai recunoscute și valoroase mărcii.

Innovtour ajută companiile să-și redefinească operațiunile prin reducerea distanței ca o barieră în calea colaborării. Platforma noastră de colaborare la distanță la 360 de grade permite utilizatorilor să se alăture tururilor virtuale , instruirilor și inspecțiilor prin browser web sau dispozitiv VR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Categories: branding

0 Comments

Lasă un răspuns

Avatar placeholder

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *