fbpx

Realitatea virtuală este un concept foarte popular în întreaga lume. Sunt multe domenii a căror activitate implică această tehnologie: jocuri, cinematografe, muzee, medicină, aviație. Deși Realitatea Virtuală a fost mai folosită în jocuri și medicină, în ultima perioadă multe muzee au început să o adopte. Muzeele reprezintă o moștenire culturală și, de asemenea, o sursă de informații demnă de încredere în viața oamenilor.

Prin urmare, este important să atragem publicul, în special pe cei tineri. O metodă foarte bună de a face posibilă este construirea de muzee virtuale. Articolul nostru descrie modul în care virtualizarea muzeelor impactează viața umană, care sunt oportunitățile oferite de această schimbare, pașii pentru a construi un tur virtual și care sunt așteptările cu privire la acest subiect în viitor.

În acest articol, demonstrăm, de asemenea, modul în care tehnologiile 3D pot fi folosite pentru a păstra și afișa moștenirea culturală și, drept dovadă, avem un capitol dedicat cu primele cinci cele mai uimitoare muzee virtuale.

Ce este realitatea virtuală?

Realitatea virtuală (VR) reprezintă imaginea tehnică a realității, așa cum este percepută de organele noastre de simț. Folosind VR oamenii pot interacționa cu o realitate care nu există, o realitate creată folosind un computer.

În termeni tehnici, Realitatea Virtuală este un mediu tridimensional, interactiv, generat de computer, care poate fi explorat de către oameni care folosesc unele dispozitive speciale, cum ar fi o cască VR sau ochelari VR.

Conceptul de VR a luat naștere în anii ‘60. Potrivit lui Thomas DeMichele (2016), Sensorama a fost un dispozitiv mecanic inventat de Morton Heilig în 1957, prin care oamenii puteau vedea o experiență de teatru interactiv.

De-a lungul timpului, VR a evoluat spre dispozitive sofisticate care pot recreați artefacte istorice sau simulați un accident de avion. Evoluția tehnologiei duce la o nouă perspectivă a modului în care oamenii pot simula diferite situații din viața reală pentru a vedea și rezolva probleme care nu pot fi rezolvate altfel. Cel mai mare avantaj al sistemelor virtuale este că există doar riscuri virtuale.

Aceste sisteme oferă o realitate rezonabilă, nepericuloasă și adaptabilă.

Care este impactul VR asupra societății și culturii?

În zilele noastre, unii dintre ei folosesc diferite platforme VR pentru a-și afișa colecția de articole. Cu căștile VR oamenii pot accesa muzeul de acasă, prin urmare nu mai trebuie să călătorească într-un anumit oraș pentru a vizita un muzeu. Acest lucru economisește bani și timp. P. Petridis și M. White (2005) consideră că muzeele virtuale reprezintă colecții virtuale de artefacte și obiecte multimedia concepute în tururi virtuale.

Folosind această tehnologie, se pot crea cu ușurință multe expoziții și apoi poate posta pe un site web, unde vizitatorii le pot explora și interacționa cu ele. Această nouă abordare a vizitei unui muzeu duce la o scădere a costurilor de proiectare și gestionare a expozițiilor.

Scopul acestui articol este de a arăta cum muzeele virtuale au schimbat perspectiva unui muzeu clasic și modul în care oamenii interacționează cu aceste știri în domeniul cultural. Vom demonstra cum tehnologiile 3D și dispozitivele VR uimesc și captivează vizitatorii și, de asemenea, care este impactul acestor noicronologii asupra vieții oamenilor este.

De asemenea, pentru a obține rezultate bune și scalabile, este important să le puneți la dispoziție cât mai multor oameni. Deci, democratizarea VR ar trebui să-și asume niște standarde solide pentru a fi înțeleasă și folosită de toată lumea.

Instrumente și cadre pentru construirea de muzee virtuale

Tehnologia avansată permite utilizarea unor instrumente sofisticate în dezvoltarea diferitelor tipuri de muzee virtuale cu interfețe personalizabile. Primul model a implicat o expoziție statică de text și câteva fotografii. De-a lungul timpului, prezentarea a evoluat în conținut dinamic, apropiindu-se de realitate și câștigând tot mai mulți utilizatori. Structura expoziției virtuale este definită de două componente: Galeriile Virtuale și Obiectele Culturale.

Cele mai importante caracteristici ale unei prezentări virtuale sunt:

• mai multe contexte, pentru a permite utilizatorilor o conexiune fără probleme

• o înțelegere ușoară a instrucțiunilor de utilizare

• segmente permanente de învățare

• combinarea învățării cu timpul liber într-o manieră echilibrată

• evitarea paginilor mari de text pentru a relaționa la experiența de învățare

Muzeele virtuale au nevoie de imagini de înaltă rezoluție pentru a prezenta o mulțime de informații despre obiectele virtuale. Multiplicația caracteristicilor afișate depinde de rezoluția imaginilor digitale. Produce fișiere mari care sunt foarte greu de gestionat.

De asemenea, lățimea de bandă nu permite transmiterea de fișiere mari prin internet. Ca soluție, se folosesc servere de imagine, care implică o arhitectură de imagine „Păpușă Rusă” și oferă utilizatorului posibilități de scalabilitate și interacțiune.

Principiul serverului constă în stocarea mai multor rezoluții ale acestuiaimagine într-un singur fișier și apoi redați-o progresiv. Formatul de imagine care a contribuit la evoluția arhitecturii imaginilor au fost FlashPix și JPEG2000. O mulțime de muzee și instituții culturale folosesc acest format.

Un detaliu important este oportunitatea de a stoca metadate. JPEG2000 conține tehnici de FlashPix, și permite scalabilitate, o randare progresivă a unei imagini, protecția conținutului și posibilitatea de a umple golurile generate de adăugarea de metadate.

În concluzie, VR reprezintă o mare oportunitate atât pentru oameni, cât și pentru muzee.

În primul rând, utilizarea acestor tehnologii poate îmbunătăți accesibilitatea oamenilor la colecțiile culturale și expozițiile din întreaga lume fără efort și fără a cheltui mulți bani.

În al doilea rând, muzeele ar putea folosi VR pentru a păstra vechile artefacte și obiecte care necesită o atenție specială. Astfel, oamenii pot avea acces la aceste artefacte fără a fi efectiv în aceleași încăperi. VR oferă un mediu care poate fi folosit pentru a crea tururi în timp real ale muzeelor fizice, folosind instrumente precum interfețe audio, suprafețe, tablă și prezentări on-line.

Chiar dacă implementarea acestei noi tehnologii implică costuri mari și specialiști IT, considerăm că muzeele virtuale sunt viitorul muzeelor reale, iar VR-ul ar putea fi o investiție bună pentru creșterea publicului, în special a tinerilor.

Muzeele virtuale nu pot înlocui muzeele din lumea reală, dar ar putea deveni o extensie a expozițiilor fizice.

Faceți cunoștință cu Innovtour

Innovtour ajută companiile să-și redefinească operațiunile prin reducerea distanței ca o barieră în calea colaborării. Platforma noastră de colaborare la distanță la 360 de grade   permite utilizatorilor să se alăture  tururilor virtuale ,  instruirilor și  inspecțiilor  prin browser web sau dispozitiv VR.


0 Comments

Lasă un răspuns

Avatar placeholder

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *