fbpx

Scanarea laser 3D a devenit un cuvânt popular în construcții, arhitectură și design.

Tehnologia poate crea redări dinamice, foarte detaliate și precise ale dimensiunilor și condițiilor existente ale unui spațiu. Dar este scanarea 3D în construcții o nevoie reală sau este doar un moft trecător?

Aici, vom explora utilizările și beneficiile scanării laser 3D în construcții.

CE ESTE SCANAREA LASER 3D ȘI CUM SE UTILIZEAZĂ?

Scanarea laser 3D folosește tehnologia laser de ultimă oră pentru a măsura și a documenta realitatea. Datele capturate sunt procesate folosind un software avansat pentru a crea vizualizări 3D foarte detaliate și măsurabile, care reflectă cu acuratețe dimensiunile și aspectul din lumea reală.

Piața de scanare 3D a crescut semnificativ în ultimii ani, parțial datorită creșterii realității augmentate, realității virtuale și a tehnologiilor pentru vehicule autonome. De fapt, în 2020, piața de scanare 3D a fost evaluată la 3,7 miliarde de dolari și se estimează că va ajunge la peste 16 miliarde de dolari până în 2030.

Deși tehnologia este probabil cel mai frecvent asociată cu jocurile și robotica, are aplicații într-o serie de industrii, inclusiv asistența medicală, inginerie, producție și construcții.

Scanarea 3D în construcții , cunoscută și sub numele de topografie de înaltă definiție, folosește lasere pentru a capta dimensiunile și relațiile spațiale ale unui șantier de construcții.

Planurile și modelele 3D – care uneori arată detalii, inclusiv utilități subterane și interiorul pereților – pot fi utilizate pentru a alimenta o serie de procese de documentare vizuală pentru modelarea și analiza construcțiilor, inclusiv:

DE CE SCANAREA LASER 3D DEVINE O NECESITATE?

Scanarea laser 3D în construcții devine o necesitate din cauza numeroaselor nevoi pe care le poate răspunde pe șantier și în afara acestuia.

Beneficiile scanării laser 3D în construcții includ:

Date exacte, măsurabile

Precizia modelării construcțiilor 3D, alimentată de scanarea laser, permite părților interesate să vadă, să inspecteze și chiar să măsoare obiecte fără a fi nevoie să se afle la fața locului. Deoarece aceste date sunt atât de precise, pot ajuta la prevenirea greșelilor de măsurare care pot duce la reprelucrare costisitoare.

Colectare rapidă a datelor

Scanarea laser 3D este o metodă rapidă și precisă de documentare a condițiilor șantierului cu forță de muncă minimă, chiar și pentru proiecte mari și complexe. Colectarea tradițională a datelor poate dura câteva săptămâni, în timp ce scanarea laser 3D se poate face în doar câteva ore sau zile. Acest lucru simplifică operațiunile de documentare, ceea ce duce la programări accelerate și costuri reduse.

Risc redus

Scanarea laser permite documentarea zonelor care pot fi nesigure sau inaccesibile pentru oameni. Este un proces non-intruziv care permite precizia fără a risca siguranța. Unele scanere laser portabile pot colecta date precise de la peste o mie de metri distanță, ținând echipajele departe de condițiile periculoase, cum ar fi cele găsite în instalațiile nucleare sau chimice.

Informații în timp real

Scanarea 3D oferă acces imediat la date, ceea ce înseamnă că puteți începe imediat să lucrați la inspecțiile, QA sau procesele de proiectare. Acest lucru permite fluxuri de lucru accelerate care pot accelera calendarele proiectelor.

Conformitate

Utilizarea scanării 3D în construcții vă ajută echipa să îndeplinească standardele de siguranță, asigurându-vă că nimeni nu trebuie să se aventureze în locații nesigure pentru a obține informații – scanarea poate fi efectuată de la o distanță sigură și poate fi totuși precisă. Precizia vă ajută, de asemenea, să treceți cu ușurință inspecțiile.

Colaborare îmbunătățită

Modelele detaliate pe care le produce scanarea laser 3D pot fi folosite pentru a îmbunătăți comunicarea, colaborarea și munca în echipă. Când toată lumea lucrează din aceleași date – accesibile oricărei părți interesate din cloud – înseamnă că oamenii pot participa la conversații virtual sau pot accesa imediat informațiile de care au nevoie pentru a lua decizii fără a face o vizită la site.

Integrare software

Modelele de scanare laser 3D pot fi integrate cu software precum Archibus, care poate ajuta la îmbunătățirea redărilor.

SCANAREA LASER 3D ESTE AICI PENTRU A RĂMÂNE

De la îmbunătățirea acurateței datelor și atenuarea riscurilor până la eficientizarea fluxurilor de lucru și reducerea costurilor, numeroasele beneficii ale scanării laser 3D în construcții demonstrează că tehnologia nu este o moft – este o fațetă permanentă a industriei.

La o rată de creștere estimată de 16,3% din 2021 până în 2030, toate semnalele indică adoptarea crescută a scanării 3D în viitorul apropiat.

Alte metode de sondaj au funcționat în trecut pentru construcții, arhitectură și design. Dar scanarea laser 3D oferă îmbunătățiri uriașe față de aceste metode în ceea ce privește precizia, calitatea, viteza și costul. Acesta abordează problemele comune legate de date cu care se confruntă părțile interesate în fiecare zi, în moduri pe care nicio altă tehnologie nu le poate egala.

Dacă sunteți interesat să aflați mai multe despre modul în care scanarea laser 3D vă poate ridica proiectele și reduce costurile, contactați Innovtour pentru a solicita o ofertă.

Luați legătura cu InnovTour.