fbpx

De zeci de ani, modelarea informațiilor despre clădiri (BIM) este un proces valoros pentru echipele de construcții și proiectare. Modelele 3D sunt reprezentări digitale ale unui spațiu fizic, care sunt utile pentru planificarea și executarea proiectelor de construcție. În ultimii ani, gemenii digitali – care sunt modele imersive 3D ale spațiului fizic (pe baza condițiilor de construcție) – au apărut pentru a ajuta echipele să lucreze și mai inteligent și mai rapid. 

Deși sunt similare la suprafață, modelele 3D și gemenii digitali au câteva diferențe cheie. După cum vom explora în acest articol, acestea sunt două tehnologii complementare care pot ajuta echipele de arhitectură, inginerie și construcții (AEC) de-a lungul ciclului de viață al clădirii – de la planificarea inițială la controlul calității și gestionarea continuă a instalațiilor. Deja Matterport ajută mărcile să integreze procesul BIM și gemenii digitali pentru a remodela lumea clădirilor inteligente. 

CE ESTE BIM?

Modelarea informațiilor de construcție (BIM) este procesul holistic de creare și gestionare a informațiilor pentru un activ construit, de la proiectarea schematică până la operațiuni . Esențial pentru procesul BIM este utilizarea modelelor 3D reprezentate de disciplinele de bază ale meseriilor arhitecturale, structurale, civile/infrastructură, mecanică, electrică și instalații sanitare. Aceste modele 3D de la instrumente precum Revit, Navisworks și Tekla sunt utilizate într-o gamă largă de industrii cu multe cazuri de utilizare diferite, dar sunt în special esențiale pentru fluxurile de lucru în arhitectură, inginerie și construcții. 

Interfață Autodesk

Instrumente precum Revit creează detalii precise din punct de vedere dimensional care pot fi aliniate la coordonatele proiectului pentru a oferi părților interesate o sursă centrală de adevăr pe parcursul ciclului de viață al clădirii. Acest lucru permite practici de management al proiectelor mai structurate și simplificate, de la faza de proiectare până la faza de construcție și până la operațiuni.

În timp ce instrumentele de modelare 3D există de la mijlocul anilor 2000, tehnologia continuă să evolueze. Cele mai recente versiuni ale software-ului folosesc inteligența artificială pentru a crea automat mai multe modele funcționale care se pot integra cu dispozitivele Internet of Things (IoT) pentru a expune oportunități și mai largi de aplicații.

CE ESTE TEHNOLOGIA GEMENELOR DIGITALE?

Gemenii digitali sunt replici virtuale ale activelor fizice din lumea reală. Tehnologia digitală dublă oferă o explorare 3D captivantă, fotorealistă a unui spațiu, care împuternicește colaborarea între diferite părți interesate. Acest proces bazat pe date ajută echipele să monitorizeze activele fizice, să ia decizii mai bune și să creeze fluxuri de lucru mai eficiente. 

Datorită diverselor lor cazuri de utilizare, gemenii digitali stimulează o transformare digitală într-o gamă largă de industrii, cum ar fi construcții, producție, imobiliare, retail și multe altele. Ei chiar alimentează orașele inteligente și ajută echipele să rezolve dificultățile urgente ale lanțului de aprovizionare. Pe măsură ce învățarea automată și automatizarea continuă să consolideze modelele digitale, această tehnologie puternică ar trebui să ajute și mai multe echipe să navigheze în ciclul de viață al proiectului. 

CARE ESTE DIFERENȚA DINTRE GEMENII DIGITALI ȘI BIM?

Ar putea fi ușor să confundați gemenii digitali și modelele 3D utilizate în procesul BIM. La urma urmei, ambele sunt reprezentări digitale ale spațiilor fizice. Dar există câteva diferențe cheie de reținut atunci când vorbim despre gemeni digitali și BIM: 

 • Modelele 3D create în software precum Revit reprezintă intenția de proiectare a unei clădiri, ajutând la vizualizarea caracteristicilor fizice și dependențelor dorite. Prin ele însele, modelele 3D legate de un proces BIM nu urmăresc automat și reprezintă modificările as-built în timp. 
 • Gemenii digitali oferă o redare virtuală fotorealistă a spațiului fizic și pot fi scanate din nou și din nou în timp pentru a urmări modul în care spațiul s-ar putea schimba. Acest lucru ajută echipele să urmărească reperele și să obțină o înțelegere profundă a ciclului de viață al unui proiect. 
 • Gemenii digitali se integrează cu senzori IoT și alte soluții digitale. Pe măsură ce utilizați aceste tehnologii pentru a accesa date în timp real despre sistemul dvs. de construcție, gemenii digitali acționează ca o replică vizuală care surprinde cu acuratețe caracteristicile fizice ale sistemului respectiv. . 

Mai simplu spus, software-ul de modelare 3D vă poate ajuta să proiectați și să construiți o clădire, în timp ce tehnologia digitală gemenă vă poate ajuta să întrețineți și să operați acea clădire. De exemplu, puteți utiliza un software de modelare 3D pentru a planifica unde veți plasa sistemul HVAC al unei clădiri. Odată ce ați construit asta, veți folosi gemeni digitali pentru a monitoriza funcționarea sistemului HVAC pe parcursul ciclului său de viață. 

FOLOSIND DIGITAL TWIN ȘI BIM PE PARCURSUL CICLULUI DE VIAȚĂ AL PROIECTULUI

Echipele de arhitectură, inginerie și construcții au nevoie de o înțelegere clară a mediului construit în timp ce abordează proiecte majore. Iată cum echipele pot folosi digital twin și software-ul BIM pentru o mai bună luare a deciziilor și colaborare pe parcursul ciclului de viață al proiectului: 

Construire și proiectare cu BIM

 • Planificare: în faza de planificare a unui proiect, software-ul de design conceptual oferă echipelor un spațiu virtual pentru a face brainstorming, a schița idei provizorii și a împărtăși aceste idei cu colegii de echipă. 
 • Design: Dacă structura sau dimensiunile unei clădiri trebuie modificate, modelele 3D facilitează editarea designurilor și rezolvarea problemelor de inginerie importante. 
 • Execuție : Odată ce vine timpul să deschidă o nouă clădire, modelele 3D oferă echipelor o imagine de ansamblu asupra construcției acesteia. Modelul este o resursă utilă, deoarece lucrează pentru a-și transforma modelul virtual în realitate construită.

Gestionarea și operarea cu gemeni digitali

 • Model : în timpul procesului de construcție, gemenii digitali pot servi ca model al progresului tău în curs. Pe măsură ce sunt finalizate mai multe benchmark-uri, gemenii digitali sunt actualizați fie prin scanări recurente ale spațiului, fie prin documentație precum note și etichete digitale, astfel încât echipele să aibă întotdeauna o înțelegere profundă a proiectului.  
 • Simulare : Indiferent dacă utilizați o cameră de calitate profesională sau telefonul în buzunar, gemenii digitale vă oferă o redare fotorealistă a spațiului dvs. fizic. Împărtășirea acestor gemeni digitali captivanți cu părțile interesate îi poate ajuta să simuleze cum ar fi să se deplaseze prin acel spațiu.
 • Gestionați : Având o vedere clară a clădirii dvs., gemenii digitali vă ajută să țineți pasul cu gestionarea continuă a instalațiilor. Și datorită modelelor 3D captivante, puteți „vizita” practic un spațiu, ceea ce reduce vizitele costisitoare și care necesită mult timp.

BENEFICIILE DIGITAL TWIN ȘI INTEGRAREA BIM

Chiar și pe cont propriu, tehnologia digitală și software-ul de proiectare 3D sunt instrumente puternice pentru echipele care proiectează și gestionează spații fizice. Dar când le reuniți, puteți debloca un control puternic de la capăt la capăt pe parcursul ciclului de viață al proiectului. Integrarea modelelor gemene digitale și a modelelor 3D vă ajută să:

 • Reduceți timpul necesar pentru colectarea măsurătorilor și alocarea resurselor
 • Integrați rapid scanările digitale în centura de instrumente existentă a companiei dvs
 • Operați dintr-o singură sursă centrală de informații – care crește productivitatea, alinierea și colaborarea 
 • Reduceți costurile de călătorie și timpul de întârziere care vine cu vizitele frecvente la fața locului
 •  Aveți o vizualizare a clădirii dvs. nu doar în faza de planificare, ci de-a lungul întregului său ciclu de viață 

INTEGRAREA BIM ȘI A GEMENILOR DIGITALI CU MATTERPORT

Clădirea inteligentă necesită tehnologie care este plină de informații dinamice în timp real. Gemenii digitali pot fi acea legătură care aduce date în timp real în proiectul dvs. BIM, ajutându-vă să lucrați mai rapid și mai inteligent. Iată câteva exemple care explică modul în care Matterport vă poate ajuta să integrați gemenii digitali cu software-ul popular de design 3D:

ÎNTREBĂRI FRECVENTE DESPRE DIGITAL TWINS ȘI BIM

Cum se potrivesc datele BIM în geamănul tău digital?

Gemenii digitali vă pot ajuta să vă aduceți la viață datele BIM statice. Un model 3D pe care îl utilizați în timpul fazei de construcție a unui proiect poate fi scanat din nou cât de des este necesar pentru a urmări progresul (de exemplu, săptămânal sau chiar zilnic) pentru a vă menține echipa informată pe parcursul ciclului de viață al proiectului. 

Este un geamăn digital un model 3D?

Un geamăn digital este un model 3D captivant, fotorealist al unui bun fizic. Gemenii digitali pot fi capturați rapid folosind chiar și telefonul din buzunar – și pot fi apoi editați și partajați cu echipa dvs. pentru a îmbunătăți procesul decizional și colaborarea.

De ce este nevoie de BIM în industria AEC?

Proiectarea și construirea unei clădiri este un proces complex cu o varietate de părți interesate. Utilizarea procesului BIM și a modelelor 3D vă oferă date vizuale valoroase despre cerințele unei clădiri, care se întind de la proiectare la construcție și până la faza de operațiuni. Utilizarea datelor în acest format este de neprețuit pentru echipele disparate în timp ce colaborează și lucrează împreună la un proiect.

Faceți cunoștință cu Innovtour

Innovtour ajută companiile să-și redefinească operațiunile prin reducerea distanței ca o barieră în calea colaborării. Platforma noastră de colaborare la distanță la 360 de grade   permite utilizatorilor să se alăture  tururilor virtuale ,  instruirilor și  inspecțiilor  prin browser web sau dispozitiv VR.